WE TRAVEL KNOWLEDGE - WE UNITE THE WORLD                                             ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ του Αργύρη Καραβούλια Το βιβλίο είναι το παράθυρο του χώρου που βλέπει το άπειρο του χρόνου, οι σελίδες του οι ατέρμονοι διάδρομοι της Γνώσης, οι λέξεις του τα φωτεινά αστέρια από τον ουρανό του Νου, τα βιβλία αποτελούν τον διάκοσμο του κόσμου, τα αιθερικά σημεία στίξης του διάστικτου από φως σύμπαντος. Το περιοδικό ΙΧΩΡ κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο του 2000 σε όλη την Ελλάδα, σε διμηνιαία βάση, και αποτελεί ένα θεματικό περιοδικό με εξέχοντες τομείς την Ιστορία, την Φιλοσοφία και τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Από την στήλη βιβλιοπαρουσίασης, παρουσιάζονται ευρύτερα ποιοτικά βιβλία, επιθυμώντας να έρθει ο αναγνώστης σε επαφή με ένα ευρύ πεδίο γνωστικών εργαλείων, με κύριο μέλημα το βιβλίο να αποτελέσει το πρώτιστο μέσο για την πνευματική εξέλιξη.

Το νέο Ιχώρ ξανά στην ροή της καθημερινότητας με εξαιρετική αρθρογραφία αντλημένη από την Πηγή της Γνώσης.


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 163

Στο νέο ΙΧΩΡ τεύχος 163 που κυκλοφορεί, διαβάστε όπως πάντα μοναδικά άρθρα αντλημένα από το αείζωο ελληνικό πνεύμα, μελέτες και έρευνες που ξεχωρίζουν για την αρτιότητά τους και την μοναδικότητα των θεματικών τους.

 

Στην στήλη μου ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ θα περιδιαβείτε στον χώρο του ξεχωριστού βιβλίου, θα περιηγηθείτε σε βιβλία με ευρείς γνωσιακούς ορίζοντες, βιβλία που ενδιαφέρουν τον αναζητητή, τον άνθρωπο της Γνώσης, τον λάτρη της πνευματικής περιπέτειας.

 

Στο παρόν τεύχος τα βιβλία που προτείνουμε είναι:

 

ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εκδόσεις ΝΗΣΟΣ

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ Η ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Steven Johnson Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ

 

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ Εκδόσεις ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΡΓΙΩΡΗ

 

ΛΕΞΙΚΟΝ ΟΜΗΡΙΚΟΝ Ι. ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ

 

Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ

 

ΕΞΑΙΣΙΟΙ ΓΕΛΩΤΕΣ Το γέλιο στην αρχαία ελληνική γραμματεία ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ Επιμέλεια Μαίρη Ι. Γιόση, Αλεξάνδρα Δ. Μελίστα Εκδόσεις ΣΜΙΛΗ

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 35Ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ Εκδόσεις ΑΓΡΑ

 

Η ΜΑΓΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και οι παράδοξες ιστορίες της μεσαιωνικής πόλης Βαγγέλης Ζήσης Εκδόσεις MUNDUS

 

ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Κάλλια Μ. Χυτήρογλου Εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΣΗ – ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. Γ. ΚΑΣΙΝΗΣ Εκδόσεις ΠΟΡΕΙΑ

 

Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ 15ος – 19ος ΑΙΩΝΑΣ ( ΔΙΤΟΜΟ) ΝΙΚΟΛΑΪ ΤΟΝΤΟΡΟΦ

Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ

 

Καλό σας ταξίδι στην έντυπη πλευρά του κόσμου!

 

Αργύρης Καραβούλιας


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

ΜΙΣέΛ ΝΤΕ ΣΕΡΤώ

ΕΠΙΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Η ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ

Εκδόσεις ΣΜΙΛΗ

Στο Επινοώντας την Καθημερινή Πρακτική μετερχόμαστε μέσω μιας ουσιαστικής κατάδυσης στην ουσία της φύσης των φαινομένων όπως αυτά εντοπίζονται στο στάδιο της καθημερινής ζωής αλλά και των τρόπων που αυτά τα φαινόμενα αποκτούν την σημασία τους από την επιρροή που εξασκούν επάνω τους τα δικά μας αντιληπτικά εργαλεία.

Ο Μισέλ Ντε Σερτώ, αναλυτικός φιλόσοφος, ιστορικός των μυστικιστικών κειμένων από την Αναγέννηση έως και την κλασική εποχή, με πλείστα ενδιαφέροντα από την ανθρωπολογία και την γλωσσολογία έως την ψυχανάλυση και την πολεοδομία, παντού στις φιλοσοφικές του πραγματείες εντοπίζεται το πηγαίο αντικομφορμιστικό του πνεύμα και ο αντισυμβατικός του λόγος.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο που οι εκδόσεις Σμίλη καταθέτουν σε μία αρκούντως καλαίσθητη έκδοση και άριστη μετάφραση, ο συγγραφέας εισδύει στο βασίλειο της κατανάλωσης, ανασύρει από το ανυποψίαστο βάθος της την επικράτεια των επιθυμιών, διερμηνεύει με περισσά φιλοσοφικά συστήματα και νοησιαρχικά εργαλεία την καθημερινή πρακτική για να εμπλουτίσει την εμπειρία και να μεταρσιώσει την δράση και πράξη του υποκείμενου σε ποικίλα μοτίβα μετάβασης, σμιλεύοντας με ευφάνταστη δεξιοτεχνία και εκλεκτά υλικά ποικίλων γνωστικών όψεων μια υψηλή τέχνη της καθημερινότητας. 


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ 2018

699η ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΤΟΣ Β’

ΠΕΡΙ ΟΡΦΙΚΩΝ ΥΜΝΩΝ

Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Με τον πλούτο των Ορφικών ύμνων, την ξεχωριστή αυτή σύνθεση της αρχαίας μας γραμματείας που αποτελούν μοναδική καταγραφή τελετουργικής μεθόδου επικοινωνίας με τους αρχαίους θεούς, ξεκινά το 2018 από τις εκδόσεις Γεωργιάδη με το συλλεκτικό και θαυμάσιο αυτό ημερολόγιο.

Οι Ορφικοί ύμνοι είναι 88 ποιητικές συνθέσεις που η δημιουργία τους αποδίδεται είτε στον Ορφέα, είτε στους πρώτους μαθητές του.

Πρόκειται για μία λίαν προσεγμένη έκδοση πρωτότυπων γνώσεων μέσω της προσέγγισης των πραγματολογικών στοιχείων των ύμνων και της αποκωδικοποίησής τους όπως διδάχθηκαν στην Ελληνική Αγωγή στον 5ο κύκλο των Μαθημάτων Φιλοσοφίας.

Έτσι όπως ανά ημέρα καταγράφονται μπορούν να αποτελέσουν ένα σχηματικό χάρτη του ελληνικού τρόπου επικοινωνίας με το θείο, να σχηματίσουν έναν εύχρηστο οδηγό επαφής με τα ενεργειακά πεδία δύναμης που αναδύονται από την εκφώνηση των ύμνων.

Ασφαλώς είναι μία πολύ καλή πρόταση επαφής  με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την τελεστική του σημασία για καθημερινή ενασχόληση καθ’ όλο το έτος, ενώ στα συν της έκδοσης είναι η παράλληλη μετάφραση των ύμνων εκτός στην σημερινή ελληνική γλώσσα και στην αγγλική.

 

 


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Είναι αναμφίβολα λίαν διεγερτική και εμφανώς διδακτική η γνώση των καταβολών του παρόντος, η προσέγγιση στους τρόπους που το παρελθόν ερμήνευε την ζωή και τα γεγονότα της, στους τρόπους που οι άνθρωποι των περασμένων εποχών επέλεγαν για να αποσυμβολίσουν τα σημεία της καθημερινότητάς τους. 

Ο Βάλτερ Πούχνερ, Αυστριακός συγγραφέας, κριτικός και καθηγητής πανεπιστημίου στις θεατρικές σπουδές, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του επιστημονικού του αντικειμένου, με σημαντικό συγγραφικό έργο στη θεατρολογία της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων αλλά και του Βυζαντίου, σημαντικός μελετητής της λαογραφίας και ποικίλλων άλλων θεωρητικών επιστημονικών πεδίων του πολιτισμού και των συναφών περιοχών του, διαμένει μόνιμα στην χώρα μας όντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην Ιστορική Λαογραφία ανατέμνει σε βάθος τις πηγές του ελληνικού πολιτισμού από την ύστερη αρχαιότητα έως και τον 17ο αιώνα φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και τον 20ο αιώνα, καλύπτοντας τον ελλαδικό χώρο, τους μεσογειακούς λαούς, την Βαλκανική αλλά σε μερικά χωρία παρακολουθούμε και την λαογραφική έρευνα σε λαούς της μεσαιωνικής και μεταμεσαιωνικής Δύσης.

Ο συγγραφέας εντοπίζει τα σημεία εκείνα που η θρησκευτικότητα γίνεται κύριος μοχλός συνάθροισης μιας κοινότητας, μας παρέχει σωρεία πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των περιοχών που αναλύει, τον τρόπο που τελούνταν οι εορτές, καταθέτει πλείστες ιστορικές σημειώσεις που καθιστούν το σύγγραμμα μοναδικό θησαυρό γνώσεων ενός πολυτίμητου ταξιδιού στον χρόνο,  πλεύση ανεκτίμητη στα ζωογόνα ύδατα της ιστορικής μνήμης και της γεωγραφίας της. 


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

Κωνσταντίνος Στάικος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ (ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΟΙ)

Εκδόσεις ΑΤΩΝ

Η διαδρομή του βιβλίου αποτελεί την διαδρομή της γνώσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του κόσμου και με τα όνειρά του, τις αγωνίες του, τις νίκες και τις ήττες του.

Λίαν φιλόδοξο το εγχείρημα να καταγραφεί η πορεία των βιβλιοθηκών στον δυτικό πολιτισμό, και ασφαλώς στέφεται με απόλυτη επιτυχία αν μελετήσεις το πεντάτομο έργο του Κωνσταντίνου Στάικου Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, πολύτιμος καρπός 12χρονης επίμοχθης εργασίας.

Οι χώροι που στέγαζαν τα βιβλία και κατ’ επέκταση τη γνώση δεν σκιαγραφούνται εντός της μοναδικής αυτής έρευνας, μόνο στο πλαίσιο της δεδομένης οικοθεσίας τους και της συνακόλουθης ανά εποχής ιστορικής καταγραφής τους, ο συγγραφέας εμβαθύνει σε όλα τα πεδία του χώρου και του χρόνου στην εξέλιξη των βιβλιοθηκών, στις παράπλευρες ιστορικές αναλύσεις, αναδύει τον κοινωνικό-ιστορικό ρόλο των ανθρώπων που θέλησαν να συνδεθεί το όνομά τους με την ίδρυση βιβλιοθηκών, εντοπίζει κάθε ίχνος γνωστικών εργαλείων ανά εποχή δημιουργώντας εν κατακλείδι μια αριστουργηματική εποποιία της γνώσης.

Βιβλίο που φιλοξενεί όλα τα βιβλία με τους οικείους τους χώρους, η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, ένα αριστοτεχνικό εργαλείο καταγραφής της γνώσης και της μήτρας που κατά καιρούς γεννήθηκε.


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

Θανάσης Γιοχάλας, Τόνια Καφετζάκη

ΑΘΗΝΑ

Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και την λογοτεχνία

Εκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Περιδιαβαίνοντας την πόλη των Αθηνών πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί για την σημασία μερικών κτιρίων, για την ιστορία κάποιων οδών, για τα τεκαταινόμενα και τα γεγονότα που έχουν εκτυλιχθεί σε συγκεκριμένους τόπους, αλλά και το ιστορικό υπόβαθρο κάθε περιοχής, ποια μέρη έχουν ποτιστεί με την λογοτεχνική γραφίδα των Αθηναίων και μη δημιουργών, ποιοι χώροι έχουν στεγάσει επώνυμα πάθη και μίση, δολοπλοκίες και ανταγωνισμούς, συμμαχίες και ανίκητες φιλίες;

Σε τέτοιου είδους ερωτήματα και σε χιλιάδες αλλά απαντά ο πλέον εύχρηστος οδηγός για την Αθήνα που εξέδωσαν οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, ανοίγοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο παράθυρο για να αντικρίσουμε κάθε γνωστή και άγνωστη πτυχή αυτής της παγκόσμιας πόλης, της οικείας και ξένης Αθήνας.

Οι συγγραφείς αυτού του εκλεκτού και χρήσιμου πονήματος εργάστηκαν κοπιωδώς για πάνω από εφτά χρόνια για να συνθέσουν με απαράμιλλη αφοσίωση τον τόσο περιεκτικό οδηγό της πόλης των Αθηνών, για να μην αφήσουν καμία πλευρά της πόλης χωρίς την επεξήγησή της, κανένα ορατό και αόρατο σημείο της, χωρίς την ευκρινή πλοήγησή τους σε αυτό.

Μια υπερπλήρης καταγραφή της γεωγραφίας των Αθηνών που αναμοχλεύει την ψυχολογία και την ιστορία, την λαογραφία και την κοινωνιολογία, την εξέλιξη των γραμμάτων και των επιστημών στην πορεία του χρόνου, τον τρόπο που οι άνθρωποι συναποτέλεσαν ομάδες για να φτιάξουν τις συνοικίες της πόλης, βιβλίο - κόσμημα που ακτινοβολεί αυτούσια την αίγλη της πόλης που περιγράφει, σίγουρα μετά την ανάγνωσή του θα δείτε μια άλλη Αθήνα. 


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ Βιβλιοδιαδρομες στο ΙΧΩΡ τευχος 159 του Αργυρη Καραβουλια

ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ

ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Εκδόσεις Δεδεμάδη

Αναντικατάστατος οδηγός παιδείας και  μοναδική πηγή μάθησης της γλώσσας μας είναι το θεμελιώδες καύχημα των γραμμάτων, το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης του Ιωάννη Σταματάκου που οι εκδόσεις Δεδεμάδη επανεκδίδουν για να προσφέρουν εκ νέου  στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πολυτίμητο αυτό κόσμημα.  

Το Λεξικό του Σταματάκου από την πρώτη του έκδοση μέχρι σήμερα αποτελεί για κάθε ενδιαφερόμενο μια ουσιαστική επιτομή γνώσης, πρόκειται για ένα αξεπέραστο εργαλείο αναδίφησης του γλωσσολογικού μας πλούτου.

Από την μια έχει την μορφή ενός κοινού λεξικού με την απαραίτητη αλφαβητική αρίθμηση των λημμάτων ενώ από την άλλη λόγω της ετυμολογικής του  πληθώρας των θεμάτων που παρουσιάζει λειτουργεί και ως μία αυτόνομη εγκυκλοπαίδεια με έναν θησαυρό γνώσεων που αγγίζει όλες σχεδόν τις περιοχές του επιστητού.

Το Λεξικό του Σταματάκου έχει καταχωρηθεί στην χορεία των ελληνικών γραμμάτων σαν ένα από τα εγκυρότερα λεξικά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μας, μας παρέχει με την εξαιρετική του προσέγγιση ανά λήμμα ένα μοναδικό δρόμο γνωριμίας με την γλώσσα μας και ουσιαστικής κατανόησής του λεξικολογικού μας θησαυρού.

Ένα απαραίτητο βοήθημα για κάθε μελετητή, ερευνητή, σπουδαστή, λάτρη των γραμμάτων, επιστήμονα, φιλομαθή και για τον καθένα που επιθυμεί να γνωρίσει μία ή περισσότερες πτυχές της πλούσιας και ανεξάντλητης αθάνατης γλώσσας μας.  


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 159 ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΙΑ

ISAAC ASIMOV

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ιστορία του κόσμου από τη Μεγάλη Έκρηξη ως τη σύγχρονη εποχή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στο προηγούμενο τεύχος του ΙΧΩΡ παρουσιάσαμε από αυτή εδώ τη στήλη το βιβλίο του Asimov Το Χρονικό των Επιστημονικών Ανακαλύψεων, ένα ταξίδι στην γνώση και στα επιτεύγματά της.

Σε αυτό τον ογκώδη τόμο επίσης από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, που τιτλοφορείται το Χρονικό του Κόσμου, ο Asimov φέρνει εις πέρας τον μεγαλύτερο άθλο, την καταγραφή της ιστορίας του κόσμου σε όλους τους χώρους και σε όλους τους χρόνους, ξεκινά από την Μεγάλη Έκρηξη ή από κάπου εκεί κοντά για να φτάσει μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διηγείται την ιστορία του ανθρώπου από την πρώτη του κατοικία εντός των σπηλαίων στα οποία απαθανάτισε την ένθεη μοίρα του μέχρι τις προσπάθειες του για την αποίκηση του διαστήματος. 

Διαιρεμένο το έργο ανά εποχή και ανά λαό, ανά χρονολογική περίοδο και ανά τόπο, καθίσταται μοναδική πηγή γνώσης της ιστορικής πορείας του ανθρώπινου γένους, με περισσή ευφράδεια λόγου, με πνευματώδες χιούμορ και άφταστη συγγραφική δεξιοτεχνία, το Χρονικό του Κόσμου αποτελεί μια συγκεντρωμένη, συνοπτική καταγραφή του ανθρώπινου πεπρωμένου.


ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 159 ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΡΑΒΟΥΛΙΑ

ALBIN LESKY

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Το διαμαντένιο αυτό κομψοτέχνημα για τα ελληνικά γράμματα, η αξεπέραστη μελέτη του Albin Lesky που πρωτοκυκλοφόρησε το 1957 και έκτοτε είδε πάμπολες επανεκδόσεις, στην παρούσα μορφή του στην ελληνική του εκδοχή λαμβάνει την πληρέστερη παρουσία του με την πλέον μεστή και πιστή μετάφραση. Η εξαιρετική δουλειά της μετάφρασης οφείλεται στον Αγαπητό Τσοπανάκη και ασφαλώς o υπεύθυνος για την τελική μορφή του έργου είναι οι εκδόσεις της Δέσποινας Κυριακίδη, που προσφέρουν στον Έλληνα αναγνώστη στην πληρέστερή του όψη, αυτό το θεμελιώδες για την ελληνική γραμματεία βιβλίο.

Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο κατάδυσης στην λογοτεχνία της αρχαίας Ελλάδας, δεν αφήνει κανένα ίχνος από την τεράστια αυτή θεματική έκταση χωρίς να εμβαθύνει σε αυτό, ενώ το σχέδιο πάνω στο οποίο αναπτύσσει την έρευνά του μάς μεταφέρει με τον πλέον κατατοπιστικό τρόπο σε όλες τις εκφράσεις του ελληνικού λογοτεχνικού στερεώματος.

Οι αξεπέραστες αναλύσεις του Lesky με τις αριστοτεχνικές τους προεκτάσεις ορίζουν την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας ένα μοναδικό σύγγραμμα, απαραίτητο βοήθημα για τον απαιτητικό ερευνητή της ελληνικής γραμματείας, τον σπουδαστή αλλά και τον καθένα που θέλει να επικοινωνήσει με τον ανεκτίμητο πλούτο των περίλαμπρων έργων της γλώσσας μας και των γραμμάτων μας. 


STRANGE BOOK - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ STRANGE ΤΕΥΧΟΣ 170 του Αργυρη Καραβουλια

 

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ (3 Τόμοι)

του Ρόμπερτ Μπέρτον

Εκδόσεις ΗΡΙΔΑΝΟΣ

Ήταν καιρός αυτό το τιτάνιο στην σύνθεσή του συγγραφικό δημιούργημα που ο Ρόμπερτ Μπέρτον με προσήλωση ζηλωτή αποπεράτωσε, να δει το φως στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για έργο παροιμιώδες  στην αταλάντευτή του πρόθεση να εγκολπώσει στις πάνω από 1300 σελίδες του την εποποιΐα της ανθρώπινης γνώσης.

Αυτόν τον άθλο έφεραν σε αίσιο πέρας οι εκδόσεις Ηριδανός με αρωγό την ακάματη προσπάθεια του Παναγιώτη Χοροζίδη που μετέφρασε εξαιρετικά το επίμοχθο αυτό έργο.

Στην Ανατομία της Μελαγχολίας ο Μπέρτον καταφέρνει να συρράψει την εκπληκτική ιστορία του κόσμου, μια ανατομία του χρόνου και του χώρου του, εστιάζοντας με τον πολυεπίπεδο φακό του στα έργα και τις ημέρες των ανθρώπων από την αρχαία τους κοίτη μέχρι και τις ημέρες του.

Στον πρώτο τόμο ο Μπέρτον με το ψευδώνυμο του Δημόκριτου του Νεότερου σε έναν εξαντλητικό εν πολλοίς πρόλογο που θα μπορούσε να έχει την θέση αυτόνομου βιβλίου, μάς συστήνει στη φύση του ανθρώπου, με την ακρίβεια νυστεριού που κατευθύνει το έμπειρο χέρι εμβριθούς ανατόμου, εξετάζει και αναλύει με γλώσσα χειμαρρώδη την αρρώστια του ανθρώπου στην ατέρμονη πορεία του χρόνου, την αρρώστια του που τον καθιστά κατώτερο του ονόματός του, με πλείστα ιστορικά παραδείγματα και με συνεχείς αναφορές σε πνευματικούς ανθρώπους κάθε εποχής και κάθε τόπου υφαίνει αριστοτεχνικά την επιχειρηματολογία του.

Στην συνέχεια μπαίνοντας στο κύριο μέρος του έργου του, ορμώμενος από την μελαγχολία και τις ψυχικές νόσους, θα μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του γνωστού και άγνωστου κόσμου για να συλλάβουμε σε όλη του την αλλόκοτη έκταση, την επικράτεια του ανθρώπινου ψυχισμού, για να δούμε από κοντά όλες τις περιοχές που ο άνθρωπος διέρχεται και πως αυτές τον μεγαλύνουν ή τον μηδενίζουν.

Κεφάλαια όπως Διαίρεση του πνεύματος, Χυμοί, Πνεύματα, Παρέκβαση για την φύση των Πνευμάτων, Κακοί άγγελοι ή δαίμονες· πως φέρνουν την μελαγχολία, Για τις μάγισσες και τους μάγους πως φέρνουν την μελαγχολία, Τα άστρα. Ενδείξεις από την φυσιογνωμική, τη μετωποσκοπία, τη χειρομαντεία, Η διατροφή και πολλά άλλα πιστοποιούν την αστείρευτη διάθεση του συγγραφέα να καταδυθεί σε κάθε σφαίρα του επιστητού για να προσεγγίσει από κάθε άποψη το θέμα του.

Στο δεύτερο τόμο προχωρά, έχοντας εξαντλήσει κάθε πτυχή των αιτίων της μελαγχολίας, στους τρόπους θεραπείας αυτής, παραδίδοντας μια πληθώρα πολύτιμων γνώσεων συρραπτόμενες από την απέραντη γκάμα των πεδίων μελέτης του.

Η ιατρική μαζί με την ιστορία, την μυθολογία, την λογοτεχνία, την θρησκεία και την επιστήμη, την γεωγραφία και τα μαθηματικά, την μαγεία και τον αποκρυφισμό, αλληλοσυμπληρώνονται μεταφέροντας μας ένα ανεξάντλητο πεδίο μελέτης που την έκτασή του αυτή και το απύθμενο βάθος του, σπάνια συναντούμε την ευκαιρία να τα βρούμε τόσο ουσιαστικά συνδεδεμένα.

Ο κατάλογος των φυτών και των βοτάνων που κλείνει τον δεύτερο τόμο καθιστούν επίσης το βιβλίο ένα εξαίρετο εγχειρίδιο φυτολογίας και βοτανολογίας.

Στον τρίτο τόμο καταπιάνεται κυρίως με την ερωτική μελαγχολία, την αγάπη και τον έρωτα όπως συναντώνται στους ανθρώπους και πως καταφέρνουν να γίνουν αίτια δεινών, μεγάλο μέρος της ανάλυσής του καταλαμβάνει η ζήλια, αποτελώντας ένα μέγιστης αξία δοκίμιο για αυτήν αλλά και υποδεικνύοντας τρόπους θεραπείας, ενώ κλείνει την πολυδαίδαλη πραγματεία του με την θρησκευτική μελαγχολία και την απελπισία.

Άξιες συγχαρητηρίων είναι οι εκδόσεις Ηριδανός για το εξαιρετικό ευρετήριο ονομάτων στο τέλος του τρίτου τόμου καθιστώντας έτσι το έργο μοναδικό κόμβο μελέτης και εμβάθυνσης στην πολυσχιδή φύση του.

Η Ανατομία της Μελαγχολίας είναι ασφαλώς κάτι πολύ περισσότερο από μια επίπεδη πραγματεία επάνω στην φύση και τις αιτίες, στα συμπτώματα και στις θεραπείες της μελαγχολίας και των ψυχολογικών δυσλειτουργιών γενικότερα.

Αποτελεί μια αστείρευτη πηγή γνώσης και ένα απέραντο πεδίο μελέτης, ρίχνει τις ρίζες του βαθιά στον ανθρώπινο ψυχισμό και για να συλλέξει με περισσή φροντίδα κάθε καρπό του ανθρώπινου πνεύματος, ο Μπέρτον μέσα σε ένα βιβλίο καταφέρνει και μας συστήνει όλα τα βιβλία, ένα βιβλίο καθρέφτης χιλιάδων βιβλίων και συγγραφέων, χιλιάδων παραθέσεων και γνωμικών, ένα απαράμιλλο τεχνούργημα που από την εποχή του ακόμα οι σωρείες επανεκδόσεων το είχαν καταστήσει σαφώς μια ανυπέρβλητη μελέτη για τον άνθρωπο και την φύση του αλλά και μια ιστορική σπουδή εξαιρετικής σημασίας.

Αναμφισβήτητα ένα εξαίρετο ταξίδι στον χρόνο του ανθρώπινου πνεύματος, οι συγγραφείς των οποίων ο Μπέρτον δανείζεται την φωνή τους στις 1392 σελίδες του φτάνουν τους 1598 ενώ τα παραθέματα και οι διακειμενικές του καταγραφές φτάνουν όπως έχει αναφερθεί τις 13333.

 

Μια ανατομία ανεκτίμητος θησαυρός, ένας πακτωλός γνώσεων και ένας τόπος με άπλετη θέα το απέραντο του ανθρώπινου πνεύματος. 


STRANGE BOOK - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ STRANGE ΤΕΥΧΟΣ 171 του Αργυρη Καραβουλια

Μεσνεβί (3 Τόμοι)

Μυστικές Διαδρομές στα Άδυτα της Ψυχής και του Νου

του Τζελαλεττίν Ρουμί

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

Υπήρξαν άνθρωποι που υπηρέτησαν ένα ανώτερο σκοπό, που φώτισαν με την φωτιά των λόγων τους την νύχτα του κόσμου και έφυγαν από την μικρή αυτή γειτονιά του σύμπαντος αφήνοντας μας το έργο τους ως πυξίδα προορισμού για τη Γνώση και την Αλήθεια. Είναι αυτοί που συνδιαλλάχτηκαν με τους θεούς και έπλασαν με τον Λόγο τους τις ψυχές των ανθρώπων για να αγγίξουν την θεϊκή τους φύση, να υπερβούν την θνητότητα της φθοράς και της άγνοιας.

Λίγοι ανάμεσα στους πολλούς, εκλεκτοί ανάμεσα στους λαούς, σπάνιοι ανάμεσα στους συνηθισμένους ανθρώπους.  Γιατί πάντα οι κοινοί άνθρωποι το μόνο που θέλησαν ήταν να ζήσουν μια ήρεμη ζωή σε μια βολική ρουτίνα και ποτέ δεν αναστοχάστηκαν την ανώτερη φύση τους, τον λόγο για τον οποίο πριμοδοτήθηκαν με ένα σπάνιο όχημα παραγωγής σκέψης και διάνοιας, δεν βίωσαν σχεδόν ποτέ τους την ευφυία και το εκτός των ορίων του συνηθισμένου κόσμου, πνεύμα.

Το να διαβάζεις τα γραφόμενα αυτών των εκλεκτών ανθρώπων, να έχεις την τύχη να συνδιαλέγεσαι με την νόησή τους μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους, να επι-κοινωνείς με τις ιδέες τους και να σε αγγίζουν τα υψηλά τους νοήματα, είναι το πλέον προσοδοφόρο για την ανθρώπινη ψυχή, η πιο ουσιαστική τροφή για το ανθρώπινο πνεύμα.

Αυτής της κατηγορίας βιβλίο είναι και το τρίτομο σύγγραμμα που οι εκδόσεις Ι. Σιδέρη προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το δημιούργημα ζωής του Τζελαλεττίν Ρουμί Μεσνεβί, ένα ογκώδες έργο που αποτελείται από έξι βιβλία, τοποθετημένα ανά δύο σε κάθε τόμο στην ελληνική έκδοση, σε εξαιρετική μετάφραση της Λιάννας Μυστακίδου από την τουρκική γλώσσα.

Ο Τζελαλεντίν Ρουμί γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1207 και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1273. Παγκοσμίου εμβέλειας Πέρσης ποιητής και μέγας γνώστης της θεολογίας και του δικαίου στο Ικόνιο όπου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μέχρι το τέλος του.

Το όνομά του Jalal-Al-Din Rumi προέρχεται από το πλήρες όνομα Jalal al-Din Mohammad Ibn Mohammad Ibn Mohammad Ibn Husain al-Rumi. Από τους συγχρόνους του, του δόθηκε το όνομα «Μεβλανά» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Ρουμί, σημαίνει Ρωμαίος, Ρωμιός, προερχόμενος από τη χώρα των Ρουμ, όπως ήταν γνωστή στους Σελτζούκους η βυζαντινή Μικρά Ασία (Ανατολία).

Άσκησε τεράστια επιρροή στον ιδεολογικό-θρησκευτικό χώρο του Ισλάμ χωρίς ποτέ κανέναν θρησκευτικό προσανατολισμό, είχε μαθητές από όλες τις θρησκείες, ενώ επηρέασε βαθύτατα τον μουσουλμανικό μυστικισμό. Τα σπουδαιότερα έργα του είναι το "Ντιβάν", συλλογή λυρικών ποιημάτων και το "Μεσνεβί"  που περιέχει ένα πλούτο γνώσεων και ηθικών αποσταγμάτων, αντλημένων από την θεϊκή σοφία του Ρουμί, μια επιτομή της μεταμόρφωσης του ανθρώπου καθώς αγγίζει με τον νου του και την ψυχή του το άρρητο πεδίο της ολότητας.

Ο Ρουμί ίδρυσε το μυστικό τάγμα των Μεβλεβήδων δερβίσηδων, των περιστρεφόμενων δερβίσηδων που φορούσαν μάλλινο ράσο, το πένθιμο ρούχο τους.

Το μεγαλειώδες αυτό έργο δεν γράφτηκε από τα χέρια του Ρουμί, ο Ρουμί το απάγγελνε και το έγραφε ο μαθητής του Celebi, μια γραφή που ασκεί με την αφτιασίδωτη φύση της απεριόριστη έλξη για τον ύψιστο προορισμό της φύσης του ανθρώπου, στο Μεσνεβί η ψυχή διαβάζει και το μυαλό παρακολουθεί.

Τα έξι βιβλία που αποτελείται το Μεσνεβί, δεν έχουν και δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη φόρμα, δεν υπακούουν σε λογοτεχνικούς κανόνες και δεν τηρούν καμία αρχή ύφους και στυλ, είναι γραμμένα και αποδοσμένα έτσι όπως μεταφέρονταν από το στόμα του Ρουμί χωρίς να αλλαχθεί στο σύνολό τους τίποτα, ο αναγνώστης βρίσκεται ενώπιον του κειμένου όπως βρίσκεται ενώπιον μιας βροχής, σταγόνα σταγόνα αφήνεται μέχρι να εμποτιστεί ως το μεδούλι του με την θεϊκή υγρασία των λόγων του Ρουμί.

Η σειρά των λεγόμενων του Ρουμί ακολούθησε την άτακτη πορεία των συνειρμών του, δεν επενέβη για να επεξεργαστεί κατόπιν το κείμενο, η αταξία και το χειμαρρώδες του λόγου του αντανακλά και την αταξία του κόσμου, την απροσχημάτιστη ορμή του ανθρώπου που έρχεται κοντά στην πηγή για να ξεδιψάσει με την αλήθεια.

Το Μεσνεβί ξεφεύγει από αυτό που θα ορίζαμε ως ένα απλό βιβλίο για ανάγνωση, είναι ένα λαμπρό διαμάντι εκτυφλωτικού φωτός που γεμίζει με έμπνευση την ψυχή και τής φωτίζει τον προορισμό της, χαράζει με την ακρίβεια της θεϊκής πυξίδας όπως κατευθύνεται από  τον νου του Ρουμί, την πλεύση στον αέναο ωκεανό της ζωής μέχρι την άφιξη στους άφατους κόσμους του πεπρωμένου.

«Την μπουκιά του γερακιού δεν μπορεί να την καταπιεί το σπουργίτι» μας αναφέρει ο Ρουμί, και είναι βέβαιο πως ξεκινώντας να διαβάζεις το Μεσνεβί νιώθοντας σπουργίτι, μετά την ανάγνωση του και δια μέσου των δυσθεώρητων υψών που σε καλεί ο λόγος του Ρουμί,  μπορείς να αντικρίσεις την αληθινή σου φύση έχοντας διαπεράσει τα σκοτεινά πέπλα της άγνοιας και να δεις πως πάντα ήσουν γεράκι, προορισμένος να πετάς όσο πιο ψηλά γίνεται.